Faceți căutări pe acest blog

Portalul internet european e-justiție

Portalul european e-justiție – un ghișeu electronic unic pentru acces la justiție în întreaga Uniune Europeană. Site-ul internet este în folosul cetățenilor, întreprinderilor, avocaților și judecătorilor care doresc să afle răspunsul la întrebări juridice cu implicații transfrontaliere și stimulează înțelegerea reciprocă a diferitelor sisteme judiciare, contribuind la crearea unui spațiu unic al justiției. Cu peste 12 000 de pagini de conținut,  pune la dispoziție informații și linkuri cu privire la legislațiile și practicile din toate statele membre. De exemplu, portalul oferă informații cu privire la asistența judiciară, formarea juridică, organizarea de videoconferințe, precum și linkuri către bazele de date legislative, registrele online de insolvență și de cadastru. Peste 10 milioane de cetățeni implicați în fiecare an în procese transfrontaliere au acum acces rapid la informații în materie de justiție.


 
  • Cetățenii pot primi răspunsuri asupra modului în care funcționează sistemele juridice ale celor 27 de state membre. Pot obține răspunsuri rapide atunci când se confruntă cu evenimente din viața reală precum divorțurile, decesurile, litigiile sau chiar când se mută într-o altă locuință. De asemenea, pot să găsească un practician în drept într-o altă țară, pot să obțină informații cu privire la evitarea proceselor costisitoare, apelând la mediere, informații cu privire la instanța competentă, legislația cărui stat membru se aplică în anumite cazuri și condițiile în care pot beneficia de asistență judiciară.
  • Avocații, notarii și judecătorii pot avea acces la bazele de date legislative, își pot contacta colegii prin intermediul rețelelor judiciare și pot regăsi informații cu privire la formarea juridică. De asemenea, pot obține informații cu privire la organizarea de videoconferințe transfrontaliere.
  • Întreprinderile vor găsi linkuri către registrele de insolvență și registrele funciare, precum și informații cu privire la legislațiile aplicabile și procedurile transfrontaliere.

    Conținutul site-ului internet este disponibil în 22 de limbi oficiale ale UE. Linkurile de pe site îi vor direcționa pe utilizatori către informațiile naționale ale statelor membre. Implicarea judecătorilor și a practicienilor în drept – notari, avocați, executori judecătorești, mediatori – este o condiție esențială a succesului portalului, și o serie de proiecte sunt în derulare. De exemplu, este în derulare activitatea cu privire la Identificatorul european de jurisprudență (ECLI) în vederea facilitării accesului la jurisprudența națională și a UE în context transfrontalier. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu