Faceți căutări pe acest blog

CoE:Baze de Date: VOTA: Legislaţie electorală

Actualizat in octombrie 2019
tradaptare bnrm.md
Comisia europeană pentru democraţie prin drept, cunoscută sub denumirea de Comisia de la Veneţia reprezintă în cadrul Consiliului Europei organismul consultativ în materie constituţională. Înfiinţată în 1990, comisia a jucat un rol principal în adoptarea constituţiilor conform patrimoniului constituţional european.

Concepută iniţial ca un instrument pentru construcţii constituţionale urgente, comisia a devenit un think-tank independent recunoscut internaţional. Ea contribuie la diseminarea patrimoniului european constituţional bazat pe valorile juridice fundamentale ale continentului prin oferirea "Primului ajutor constituţional" statelor. Comisia de la Veneţia a jucat un rol unic şi de nerivalizat în managementul crizelor şi prevenirea conflictelor prin construcţia şi consultanţa constituţională.

Baza de date VOTA oferă acces la legislația electorală și la dispozițiile constituționale relevante ale tuturor membrilor Comisiei, observatorilor și altor state care participă la lucrările Comisiei. De asemenea, include documente de bază ale Comisiei de la Veneția, avize și studii în domeniul electoral. 

Documentele sunt disponibile în engleză, franceză sau spaniolă.

VOTA a fost creat de Secretariatul Comisiei de la Veneția și este administrat în cooperare cu Tribunalul Electoral Mexican al Judiciarului Federal (TEMJF).
Baza de date a fost iniţiată de Comisia de la Veneția în anul 2003 și pusă în circulaţie din 2004. Începând cu 2012, Comisia de la Veneția administrează VOTA în cooperare cu Tribunalul Electoral Mexic al Sistemului Judiciar Federal, un partener indispensabil în acest demers unic. În 2018, a fost făcută actualizarea completă a bazei de date VOTA cu referire la legislația electorală, a rapoartelor și avizelor Comisiei de la Veneția cu privire la alegeri și partidele politice - ceea ce reprezintă o colecție unică de acest fel.

Până în prezent, baza de date VOTA conține un total de 488 de texte disponibile în engleză, franceză sau spaniolă, inclusiv:
  •  65 de constituții sau extrase legate de alegeri ale statelor membre ale Comisiei de la Veneția și din alte țări,
  • 25 de texte principale de referință ale Comisiei de la Veneția în domeniul alegerilor și partidelor politice, cum ar fi Codul de bune practici în chestiuni electorale;
  • 242 de legi naționale și 156 de avize ale Comisiei privind legislația electorală a fiecărei țări, în general pregătite în comun cu OSCE / ODIHR.



 Scopul principal al bazei de date „VOTA”, creată de Secretariatul Comisiei de la Veneţia, este de a facilita accesul la legislaţia electorală a tuturor Statelor membre ale Consiliului Europei şi altor state care sunt implicate în activităţile Comisiei, cum ar fi Kîrgîzstan sau Canada. 

 Baza de date „VOTA” este completată în permanenţă cu prevederi constituţionale, precum şi cu opinii şi studii ale Comisiei de la Veneţia privind alegerile.


Thesaurus

VOTA oferă un instrument suplimentar sub forma tezaurului sistematic, ceea ce face posibilă căutarea în baza de date pe teme specifice, cum ar fi sistemele electorale sau finanțarea alegerilor

Pe lista sunt afişate categoriile care corespund criteriilor de clasificare alese. Pentru a găsi documentele care corespund unei categorii,  faceţi clic pe subcategoria respectivă.

Subiectele acoperite sunt divizate în următoarele compartimente





Căutare
  • Baza de date poate fi căutată în funcție de țară sau de subiecte precum tipuri de alegeri, sisteme electorale sau partide politice, cu ajutorul unui tezaur sistematic.Sunt oferite mai multe opţiuni de căutare în baza de date: după cuvinte sau după criterii: limba, tip de document





 Moldova




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu