Faceți căutări pe acest blog

UE : Baze de date: PUBLICATII - ECLAS


ECLAS este catalogul comun al bibliotecilor Comisiei Europene, în care sunt clasificate toate lucrările deţinute de reţeaua de biblioteci denumită Réseaubib.

ECLAS acoperă publicaţiile oficiale ale Uniunii şi documentele unui număr ridicat de organizaţii interguvernamentale, comerciale sau academice, publicaţii guvernamentale, precum şi o selecţie de articole importante apărute în diverse periodice. În ECLAS se pot găsi lucrări despre integrarea europeană, obiectivele şi activităţile politice ale instituţiilor UE şi documente despre statele membre ale Uniunii, în special despre structurile lor instituţionale, juridice şi socioeconomice sau lucrări tehnice necesare activităţilor din diverse direcţii ale Comisiei, de la documentaţie juridică la lucrări de cercetare ştiinţifică şi tehnică.

Actuala colecţie are la bază colecţiile bibliotecilor Înaltei Autorităţi a CECO, ale Euratom şi ale Comisiilor CEE şi reflectă întreaga perioadă de integrare europeană, de la începutul anilor 1950. ECLAS clasifică toate lucrările din 1978 până în prezent, precum şi lucrări cheie din perioada anterioară. O parte din lucrările istorice urmează a fi inclusă în baza de date.

În catalogul ECLAS se găsesc numai referinţe bibliografice despre colecţii. Serviciile de împrumut şi fotocopiere sunt rezervate exclusiv funcţionarilor europeni. Vizitatorii externi pot solicita un serviciu special de împrumut sau fotocopiere prin intermediul serviciului de împrumuturi între biblioteci furnizat de Biblioteca centrală.

Publicaţiile Uniunii Europene pot fi consultate în peste 500 de centre de documentare europeană (CDE) din întreaga lume. Centrele de documentare europeană, situate de obicei în incinta universităţilor, primesc şi pun la dispoziţie documente produse de Parlamentul European, de Comisie şi de alte instituţii europene.
Înregistrările din catalogul ECLAS sunt clasificate cu ajutorul unui dicţionar bilingv (EN/FR). Termenii de indexare fac parte dintr-o structură ierarhică pe trei niveluri, astfel încât utilizatorul să poată trece rapid de la termeni generali la termeni specifici şi invers în timpul căutării. Versiunea on-line a dicţionarului cuprinde asistenţă practică.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu