Faceți căutări pe acest blog

UE: Informatii tematice - FISE


 Actualizat iunie 2015

 Uniunea Europeană pe scurt: Fise tehnice privind UE  (pe site-ul Parlamentului European)


 Fișele tehnice au fost create în 1979 , cu ocazia primelor alegeri directe pentru Parlamentul European, iar scopul lor este de a oferi nespecialiștilor, într-o manieră simplă și concisă, dar în același timp corectă, o privire de ansamblu asupra instituțiilor și politicilor Uniunii Europene , precum și asupra rolului pe care Parlamentul European îl joacă în evoluția acestora.

Versiunea electronică este revizuită și actualizată la intervale regulate pe tot parcursul anului, de fiecare dată când Parlamentul adoptă o poziție sau o politică importantă.

Fișele tehnice sunt întocmite de departamentele tematice și de Unitatea de asistență pentru guvernanța economică și sunt disponibile în 23 de limbi .


Online    /  Versiunea tipărită

 Fișele tehnice sunt grupate în șase capitole:  • Cum funcționează Uniunea Europeană , capitol care tratează evoluția istorică, sistemul juridic, instituțiile și organele, procedurile decizionale și finanțarea UE;
  • Europa cetățenilor , care descrie drepturile individuale și colective;
  • Piața internă , care explică principiile și punerea în aplicare a pieței interne;
  • Uniunea economică și monetară , care prezintă contextul UEM și explică cum sunt coordonate și supravegheate politicile economice;
  • Politicile sectoriale , capitol care descrie modul în care UE abordează diferitele sale politici interne;
  • Relațiile externe ale Uniunii , care acoperă politica externă, securitatea și apărarea, schimburile comerciale, dezvoltarea, drepturile omului și democrația, extinderea și relațiile cu țările care nu se află în vecinătatea Europei.
Explorați fișele tehnice din meniul de mai sus, făcând clic pe titlul unui capitol. După ce ați deschis o fișă tehnică, le puteți accesa pe celelalte din aceeași secțiune cu ajutorul meniului din dreapta ecranului.

Textele pot fi descărcate în format .pdf. 
Având acces la aproximativ 180 de fişe sintetice, cititorii vor descoperi că aceasta este una dintre cele mai bune surse de informare privind instituţiile şi politicile Uniunii.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu