Un hub de cunoaștere și advocacy pentru patrimoniul cultural al Europei
European Heritage Hub este un proiect pilot de doi ani, lansat în mai 2023 de un consorțiu format din 20 de parteneri, condus de Europa Nostra și cofinanțat de UE a crea un hub de patrimoniu permanent și autonom în Europa.
Proiectul reunește o gamă largă de părți interesate și inițiative în domeniul patrimoniului, răspunzând nevoii de o cooperare și coordonare mai structurate la toate nivelurile de guvernanță, de la nivel local la nivel european și internațional.
Împuternicirea mișcării patrimoniului din Europa: punți între sustenabilitate, inovație și incluziune
Utilizând transformarea triplă verde, digitală și socială a Europei ca temă generală pentru toate activitățile sale, proiectul dezvoltă capacitatea de acțiune și advocacy a sectorului patrimoniului european pentru a sprijini tranziția către un viitor mai sustenabil, inovator și incluziv.
European Heritage Hub își propune, de asemenea, să construiască punți semnificative între regiuni, țări și comunități dincolo de UE și, astfel, își extinde activitățile către țările vecine ale UE din Balcanii de Vest, Caucaz, Ucraina și Moldova.
În ultimul deceniu a fost demonstrată clar contribuția patrimoniului cultural la multe dintre prioritățile politice cheie ale Uniunii Europene. Hub-ul se bazează pe succesul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 și pe Cadrul European de Acțiune pentru Patrimoniul Cultural, un set ambițios de 60 de acțiuni stabilit de Comisia Europeană.
Obiective
- Stimularea rețelelor, cooperării și schimbului de cunoștințe, reunind cea mai largă gamă de părți interesate din sectorul public și privat la nivel local, regional, național, european și internațional. Prin învățare reciprocă, dezvoltarea capacităților și combinarea resurselor, Hub-ul consolidează reziliența și capacitatea de reacție la provocări și va stimula capacitatea de cooperare în întregul ecosistem de patrimoniu.
- Contribuirea la integrarea patrimoniului cultural în politicile cheie, acoperind toate nivelurile de guvernanță și cu un accent special pe transformarea verde, digitală și socială.
- A fi în fruntea dezvoltărilor de politici în domeniul patrimoniului, monitorizând și analizând implementarea politicilor, programelor și surselor de finanțare legate de patrimoniu la toate nivelurile și oferind recomandări bazate pe dovezi pentru dezvoltarea politicilor și oportunităților adecvate în viitor.
- Promovarea unei guvernanțe incluzive, diverse și participative în ecosistemul patrimoniului, angajând și implicând mai ales publicul greu accesibile, care nu participă la activități legate de patrimoniul cultural, cu un accent special pe tineri și grupurile subreprezentate.
- Creșterea gradului de conștientizare a dimensiunii europene a patrimoniului nostru comun cultural, istoric și de memorie, demonstrând valorile multiple ale patrimoniului cultural pentru economia, societatea și mediul nostru în rândul factorilor de decizie, practicienilor și cetățenilor în general.
- Consolidarea rolului patrimoniului cultural în construirea păcii, reconcilierii, dialogului intercultural și interreligios, precum și în promovarea valorilor europene cheie, cum ar fi democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile omului.
Domenii Prioritare
European Heritage Hub folosește conceptul de „transformare triplă” ca temă generală pentru toate activitățile sale, de la rețele și dezvoltarea capacităților la eforturile de politici și advocacy. În cadrul transformării triple, sunt evidențiate t direcții ale schimbării transformatoare: verde,digitală și socială, toate acestea fiind centrale în misiunea Hub-ului.
European Heritage Hub: Structura Paginei WEB
- Despre
- Noutăți & Evenimente
- Biblioteca de Patrimoniu
- Monitorul Politicilor
- Forum Social
- Implică-te
Biblioteca de Patrimoniu (Heritage Library) este un depozit digital de materiale legate de patrimoniul din întreaga Europă. Biblioteca de Patrimoniu este gestionată de European Heritage Hub, un proiect pilot finanțat de UE, derulat de un consorțiu de 20 de parteneri conduși de Europa Nostra.
Biblioteca de Patrimoniu oferă o colecție diversă de conținut privind patrimoniul de la cercetări precum rapoarte și articole; materiale practice, cum ar fi studii de caz, kituri de instrumente și ghiduri; și conținut audiovizual, cum ar fi videoclipuri și podcasturi.
Conținutul este clasificat în 5 teme principale:
- Tranziția verde
- Tranziția digitală
- Incluziune & accesibilitate
- Conservarea Patrimoniului
- Relații Culturale Internaționale
Navigarea prin bibliotecă este facilitată de două instrumente principale.
Bara de meniu situată pe partea stângă permite utilizatorilor să filtreze după
- subiect,
- tip de conținut,
- limbă,
- geografie,
- sursă și
- data publicării.
Bara de căutare ajută la rafinarea rezultatelor folosind cuvinte cheie specifice sau combinate. Documentele sunt fie încărcate direct în baza de date pentru descărcare de către utilizatori, fie sunt legate la o sursă externă pentru acces.
Lărgirea cunoștințelor despre Patrimoniu
Hub- ul utilizează pe deplin tehnologiile digitale pentru a face conținutul, politicile, inițiativele și noutățile privind patrimoniul ușor accesibile pentru toți. Folosind cei 5 piloni ai Cadrului European de acțiune pentru Patrimoniul Cultural și Transformarea Triplă ca temă centrală, Biblioteca își propune să lărgească cunoștințele despre acțiunile, faptele și cifrele existente legate de patrimoniu și să încurajeze schimbul de bune practici dincolo de granițe.- Tranziția Digitală
- Tranziția Verde
- Conservarea Patrimoniului
- Incluziune & Accesibilitate
- Relații Culturale Internaționale
În cele din urmă, prin creșterea schimbului de cunoștințe, Hub-ul consolidează reziliența ecosistemului patrimoniului și demonstrează valoarea pe care acesta o aduce economiei, societății și mediului nostru în rândul factorilor de decizie, practicienilor și cetățenilor în general.
Monitorul de Politici reprezintă un instrument digital pentru cartografierea politicilor ce au impact asupra patrimoniului cultural și natural în Europa.
Căutarea este facilitată de - harta interactivă sau bara de căutare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu