Faceți căutări pe acest blog

Rutele Culturale ale Consiliului Europei: baza de date

tradaptare bnrm.md

Lansat de către Consiliul Europei în 1987, Programul Rutelor Culturale are drept obiectiv să demonstreze, prin intermediul unei călătorii în spațiu și timp, modul în care moștenirea diferitelor țări și culturi ale Europei contribuie la o moștenire culturală comună și viabilă. Acordul Parțial Extins privind rutele culturale al Consiliului Europei (APE), instituit în 2010, urmărește să consolideze potențialul rutelor ​​culturale pentru cooperare culturală, dezvoltare teritorială durabilă și coeziune socială, cu un accent deosebit pe teme de importanță simbolică pentru unitatea europeană, istorie, cultură și valori și descoperirea unor destinații mai puțin cunoscute. Până la intrarea în vigoare a acestui Acord, Programul era dirijat de către Institutul European al Rutelor Culturale, care până în prezent asistă APE pentru Rutele Culturale ale Consiliului Europei în ciclurile de evaluare a Rutelor Culturale certificate și a rețelelor candidate la certificarea „Rută Culturală a Consiliului Europei”.

Baza de date Rutele Culturale ale Consiliului Europei a fost elaborată de Institutul European al Rutelor Culturale în cadrul APE, și este găzduită de Portalul Consiliului Europei la adresa:

https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/cultural-routes-database-main-page

Această bază de date este o platformă online accesibilă publicului, care găzduiește date exhaustive și bine structurate, însoțite de o hartă interactivă care cuprinde peste 3000 de membri ai rețelei celor 48 de Rute Culturale certificate de Consiliul Europei.

Datele stocate oferă informații despre 
  • cele 48 de Rute Culturale Certificate, 
  • Țările participante la aceste rute, 
  • membrii rețelelor divizați pe categorii.
Membrii rețelei includ autorități naționale, locale și regionale, muzee și situri de patrimoniu, instituții culturale și ONGuri, persoane interesate din domeniul turismului, universități și centre științifice, IMMuri, sedii de traseu, reprezentate în rețelele din statele membre ale Consiliului Europei și nu numai.

Fișa fiecărui membru cuprinde date despre implicarea sa în proiect și persoanele de contact.

Căutarea

Baza de date privind Rutele Culturale filtrează datele prin căutarea încrucișată a informațiilor în funcție de 
  • traseele culturale,
  • țări și 
  • categoriile de membri ai rețelei. 
Harta interactivă permite, de asemenea, localizarea membrilor rețelelor și a patrimoniului european în cauză în Europa.

Spre exemplu, dacă selectăm pe lista țărilor  - Republica Moldova, obținem 1 rezultat - Ruta Viței-de-Vie, la care participă Rep. Moldova, localizarea sa pe hartă și organizația care reprezintă țara în aceată Rută.



Programul Rutelor Culturale continuă să atragă interes și își continuă eforturile de a ajunge la noi audiențe și de a-și extinde vizibilitatea pentru a promova cunoașterea și înțelegerea identității noastre culturale europene comune.

 
Vezi de asemenea

https://cpescmd.blogspot.com/2020/01/programul-rute-culturale-ale.html

Expoziție virtuală "Programul Rutele Culturale ale Consiliului Europei - o piatră de temelie a identității europene și a valorilor europene" tinyurl.com/8tu5hcvc




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu