Faceți căutări pe acest blog

UE: Baze de date - Noua versiune a Eur lex ului (2013)


Site-ul EUR-Lex, disponibil în cele 23 de limbi oficiale ale UE, vă oferă acces gratuit la:
  • Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
  • Legislaţia europeană (tratate, directive, regulamente, decizii, legislaţie consolidată etc.)
  • Actele pregătitoare (propuneri legislative, rapoarte, cărţi verzi şi albe etc.)
  • Jurisprudenţa UE (hotărâri, decizii etc.)
  • Acordurile internaţionale
  • Documente AELS
  • Alte documente publice .
În acelaşi timp, vă permite să urmăriţi procedurile legislative.

Baza de date este actualizată zilnic . Ea conţine peste 3 milioane de texte , unele datând încă din 1951.

Fiecare document dispune de metadate analitice (referinţa şi data de publicare, cuvintele cheie etc.) organizate pe taburi:
  • Despre document
  • Text
  • Documente conexe
  • Procedură (ciclul de viaţă al unui document)
  • Tot
Recent, site-ul a fost modificat şi acum include trei niveluri de căutare, un spaţiu personal ( Contul meu EUR-Lex ) şi fluxuri RSS.




Căutarea documentelor

Puteţi căuta documente folosind funcţiile de căutare rapidă, căutare avansată sau căutare superavansată (EXPERT).

Pentru a rafina căutarea, puteţi fie să filtraţi lista de rezultate, fie să modificaţi criteriile de căutare. În acelaşi timp, puteţi modifica modul de afişare a listei şi criteriile de sortare.

Căutările pot fi efectuate şi în cadrul directoarelor, al fişierelor tematice şi al listelor de documente publicate de o anumită instituţie.

Toate căutările pot fi efectuate utilizând căsuţa din colţul din dreapta sus al paginii.


 Pentru a găsi rapid documentul căutat pe site-ul EUR-Lex, aveţi la dispoziţie diferite tipuri de căutare:

- Căutare rapidă după cuvinte-cheie sau cifre, înscrise în câmpul de căutare pentru text liber. Căutarea este efectuată în conţinutul juridic (documente şi proceduri) sau editorial.

Această opţiune permite o căutare rapidă în corpul textului (juridic sau editorial). Căsuţa pentru căutare rapidă figurează pe toate paginile site-ului.


Cum se face o căutare rapidă:

Etapa 1: selectaţi sursa în meniul derulant din dreptul căsuţei pentru Cautare rapida , în colţul din dreapta sus al ecranului.






Aveţi două opţiuni:

căutare în baza de date: pentru a căuta în conţinutul juridic (documente şi proceduri juridice)
căutare pe site: pentru a căuta în conţinutul editorial (ex. ajutor, întrebări şi răspunsuri, buletine informative etc.)

Pasul2 2: Scrieţi un cuvânt, o frază sau un număr în căsuţa de căutare rapidă. Puteţi folosi semnele * (pentru a înlocui un număr nedeterminat de litere) şi ? (pentru a înlocui o literă).

Căutarea este executată în limba în care consultaţi site-ul. 

Pasul 3: Faceţi clic pe sau apăsaţi Enter pentru a lansa căutarea. Termenii de căutare rămân afişaţi în căsuţa de căutare rapidă, astfel încât îi puteţi modifica.

Funcţia de căutare rapidă efectuează căutări în tot textul numai pentru următoarele câmpuri:
  • Titlu
  • Text
  • Număr CELEX
  • Repertorii de legislaţie şi jurisprudenţă
  • Tematică
  • Autor
  • Descriptori Eurovoc (Domeniu, Microtezaur, Termeni principali, Termeni preferaţi, Termeni alternativi)
  • Titlul propunerii de proceduri legislative
  • Codul de procedură interinstituţional de proceduri legislative 
Rezultate căutării pot fi rafinate după domeniu, subdomeniu, anul documentului, tipul de procedură, autor, tipul de act


 
- Căutare avansată : mai multe posibilităţi de a formula o interogare. Există diferite formate. După ce selectaţi domeniul şi/sau subdomeniul, formatul de căutare este adaptat automat şi se afişează numai criteriile de căutare relevante.

Funcţia de căutare avansată se adresează utilizatorilor experimentaţi care doresc să formuleze interogări complexe. Poate fi utilizată pe orice pagină a site-ului EUR-Lex. Pentru a efectua o căutare avansată, utilizatorii trebuie să fie conectaţi la site. 


Cum se efectuează o căutare avansată:


Pasul 1: Faceți clic pe link-ul de căutare avansată,din colțul de sus din partea  dreapta a ecranului, sub boxa pentru căutare rapidă
 
 


Pasul 2: Selectați un domeniu (și subdomeniu).Ecranul de căutare este ajustată în funcție de alegerea ta. Dacă JavaScript este dezactivat în browser-ul dumneavoastră, va trebui să faceți clic pe sub meniul drop-down pentru a actualiza formularul de căutare. Pentru mai multe informații despre activarea JavaScript, verificați capitolul ajutor de pe acest topic.

 Pasul 3: Completati formularul de căutare. Nu trebuie să completați toate câmpurile. Pentru mai
multe informații despre cum să completaț un câmp, verificați paginile de ajutor legate de domeniu făcând clic pe butonul de lângă denumirea campului..


Pasul 4: Faceți clic pe. Rezultatele căutării sunt afișate - puteți modifica căutarea folosind icoanele de creion-deasupra listei cu rezultate Pentru a gasi toate domeniile, faceți clic pe.

Notă: puteți accesa, de asemenea, căutarea avansată prin intermediul butonului Legile UE și alte documente

În acest caz, domeniul (și subdomeniu) va fi deja selectat.




- Căutare expert : pentru utilizatorii familiarizaţi cu site-ul EUR-Lex şi dreptul european. Opţiunea este accesibilă numai utilizatorilor înregistraţi şi permite formularea de interogări complexe.


Pasul 1: faceţi clic pe Căutare Expert , în colţul din dreapta sus al ecranului, sub căsuţa Căutare rapidă.



Pasul 2: selectaţi limba de căutare şi formulaţi interogarea. Trebuie respectată sintaxa pentru căutare avansată . Pentru a formula interogarea, puteţi utiliza ajutorul pentru metadate şi de date, care figurează în jumătatea inferioară a ecranului, sub rubrica „Câmpuri de căutare”. Pentru mai multe informaţii, consultaţi capitolele despre metadate , date , liste şi arborescenţe .

 Notă: lista cu metadate şi ajutorul pentru date sunt disponibile numai atunci când este activat JavaScript în browser. Pentru detalii, consultaţi capitolul „Ajutor” .
Pasul 3: Verificaţi dacă aţi respectat regulile privind sintaxa. Faceţi clic pe . Dacă interogarea este formulată corect, faceţi clic pe . Dacă nu, sistemul vă va indica erorile şi vă va arăta cum să le corectaţi.

Pentru a şterge toate informaţiile introduse, faceţi clic pe .

UE : Baze de date - Drept comunitar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu