Faceți căutări pe acest blog

Portalul de date deschise al UE

Actualizat martie 2020
Portalul de date deschise al Uniunii Europene (EU ODP) vă oferă acces la datele deschise publicate de instituțiile și organismele UE. Toate datele pe care le găsiți cu ajutorul acestui catalog pot fi folosite gratuit, în scopuri comerciale sau necomerciale.

Portalul de date deschise al UE (EU ODP) a fost înființat în 2012 Decizia 2011/833/UE a Comisiei privind reutilizarea documentelor Comisiei.

Toate instituțiile UE sunt invitate să își pună datele la dispoziția publicului ori de câte ori este posibil. Aceste date pot fi reutilizate gratuit, fără restricții privind drepturile de autor.

Avantajele datelor deschise
    Vizita?i Portalul de Date Deschise al UE
  • Faptul că publicul larg poate reutiliza datele:
  • favorizează dezvoltarea economică în UE;
  • mărește gradul de transparență în cadrul instituțiilor UE.
Tipuri de date:
  • date geografice, geopolitice și financiare;
  • statistici;
  • rezultate ale alegerilor;
  • acte juridice;
  • date privind criminalitatea, sănătatea, mediul, transporturile, cercetarea științifică etc.

Portalul vă oferă:

Portal de date deschise al UE (EU open data portal)   Hub-ul de date al Uniunii Europene



Portalul de date deschise al UE oferă un singur punct de acces la o gamă tot mai mare de date deținute de instituțiile UE, agențiile și alte organisme.



 Prin asigurarea unui acces liber și ușor la date, portalul are scopul de a pune la dispoziţie potențialul său economic, pentru a ajuta la promovarea transparenței și responsabilității instituțiilor și altor organisme ale UE, precum și de a promova implicarea socială.  
Oricine poate căuta cu ușurință, explora, accesa link-uri, descărca și reutiliza datele pentru scopuri comerciale sau non-comerciale, datorită unui catalog care utilizează metadate comune.



Ce conţine portalul?

Portalul vă pune la dispoziţie un catalog de metadate care oferă acces la date produse de instituţiile UE şi de alte organisme ale acesteia. Pentru a putea fi uşor reutilizate, aceste metadate se bazează pe reguli comune de codare şi pe vocabulare standardizate.


Date

Datele interconectate (linked data) sunt o modalitate standard de reprezentare a datelor pe diverse teme. Publicarea datelor interconectate le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a pune în legătură informaţii din diverse surse și de a realiza astfel aplicaţii noi și inovatoare. De exemplu, o aplicație ar putea combina informațiile referitoare la sectoarele economice dominante, emisiile poluante și instituțiile de învățământ, pentru a vă ajuta să alegeți locul în care doriți să vă stabiliți împreună cu familia dumneavoastră.

Pentru a veni în sprijinul acestui standard, Portalul de Date Deschise pune la dispoziţie metadatele din catalog sub formă de date interconectate. De asemenea, am publicat multe seturi de date sub această formă și vom continua să mărim volumul datelor accesibile prin intermediul acestui portal.

Catalog privind vizualizarea datelor

Acest catalog este o colecție de instrumente de vizualizare, formare și vizualizări reutilizabile, pentru toate nivelurile de expertiză privind vizualizarea datelor - de la începător, la expert.
https://data.europa.eu/euodp/ro/visualisation-home

Secţiunea Aplicații.


Seturile de date pe care le puteţi accesa prin intermediul Portalului de Date Deschise al UE conţin date brute. Deoarece pot fi greu de citit în acest format, pentru vizualizarea şi utilizarea lor se utilizează anumite aplicaţii. Descoperiţi potenţialul datelor deschise ale UE cu ajutorul aplicaţiilor create de furnizorii de date: a se vedea galeria de mai jos. 


Spațiul dezvoltatorilor


CĂUTARE 

Câmpul de căutare de pe prima pagină și de pe paginile de date vă permite să căutați seturi de date utilizând text simplu.
  • Sistemul va căuta textul introdus în toate câmpurile de metadate.
  • Puteți limita căutarea specificând anumite câmpuri de metadate.
  • De asemenea, puteți rafina căutarea utilizând butoanele aflate sub câmpul de căutare pentru a căuta „toate aceste cuvinte”, „oricare dintre aceste cuvinte” sau „fraza exactă”.
  • După lansarea căutării, se va afișa o listă de seturi de date corespunzând interogării dumneavoastră.
  • Pentru a rafina căutarea puteți sorta sau filtra rezultatele.
MAI MULT


<

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu