Faceți căutări pe acest blog

3 caracteristici importante ale noului website- Colecții EUROPEANA

Nu lăsați coronavirusul să vă împiedice să învățați despre cultura europeană

Muzeele, bibliotecile și galeriile de artă s-au închis în toată Europa din cauza epidemiei COVID-19.Cu toate acestea, datorită web - site-ului Europeana îmbunătățit, puteți accesa în continuare o multitudine de obiecte de artă și cultură online, în timp ce stați acasă. Accesați noul web site Europeana Colecții lansat recent. Noul site este mai ușor de utilizat, mai rapid și are lucrări noi de artă si cultură de care puteți să vă bucurați.. De asemenea, datorită acestei platforme, părinții și profesorii au acces la o multitudine de resurse pentru a-i învăța pe copii despre 
moștenirea culturală europeană într-un mod distractiv și interactiv, în timp în timp ce sunteți auto-izolazați și stați acasă


Bine ați venit la Europeana. Descoperiți patrimoniul cultural din muzee europene, galerii, biblioteci și arhive.


Recent a fost actualizat web-site-ul Europeana – platforma patrimoniului cultural digital.


Va reamintim că


Europeana este un portal online pentru patrimoniul cultural din colecțiile a peste 3500 de instituții culturale, precum biblioteci, arhive, galerii, muzee și alte colecții. Ideea provine dintr-un plan al UE, pentru a face patrimoniul cultural mai accesibil tuturor cetățenilor europeni, cu scopul de a funcționa ca o bibliotecă digitală.
Europeana Collections oferă acces la peste 50 de milioane de articole digitizate: cărți, muzică, lucrări de artă și multe altele, utilizând instrumente de căutare și filtrare avansate, pentru a găsi cu ușurință ceea ce căutați.
Europeana este deschisă publicului larg și asigură accesul gratuit la o mare varietate de lucrări științifice și artistice prezentate .

3 caracteristici importante ale noului website- EUROPEANA 


Versiune mult mai rapidă în navigare și accesibilă ca niciodată



I  DESCOPERĂ MAI MULTE COLECȚII

II RESURSE DE ÎNVĂȚARE – PREDARE PENTRU PROFESORI 

III UN WEB-SITE MULT MAI RAPID (căutare și navigare)

 I  DESCOPERĂ MAI MULTE COLECȚII

Europeana și partenerii săi au publicat o gamă vastă de colecții, bloguri, galerii și expoziții . Noul website  face mai ușor ca niciodată explorarea și utiizarea acestui material.
Sunt create resurse online dedicate subiectelor multiple

Noua versiune a paginii web Europeana oferă o structură simplificată cu 2 compartimente principale ( COLECȚII si PROFESORI ) prezentate într-un mod mai atractiv și accesibil , dar și îmbogățite cu foarte multe conținuturi interesante și utile.

Primul compartiment - COLECȚII oferă acces la 5 resurse:


 1  Navigați după temă (Browse by theme), (de exemplu: Primul război mondial din 1914-1918, Arheologie, Artă, Modă, Patrimoniul industrial, Manuscrise, Hărți și Geografie, Migrație, Muzică, Istorie naturală, Ziare, Fotografie, Sport).
2  Subiecte (Topics) - https://www.europeana.eu/ro/topics (de exemplu: Animale
Arta nouă, Arhitectura, Culori, Compozitori, Mediul înconjurător, Orașe și țări europene,
Mâncare și băutură, LGBTQ + Artele Spectacolului, Poeți și Scriitori, Știință, Sărbători de sezon, Istoria femeilor).
3. Peste 40 de Expoziții https://www.europeana.eu/ro/exhibitions (de exemplu:
4. Peste 200 de Galerii https://www.europeana.eu/ro/galleries selectate cu creativitate, pe diferite subiecte actuale și interesante (de exemplu: Jucând Jocuri, Eroii medicinei, Flori de primăvară, Hârtia igienică, Spălarea mâinilor, Spații liniștite, Interioare interesante, etc.
5.  Bloguri https://blog.europeana.eu/

II  RESURSE DE ÎNVĂȚARE-PREDARE PENTRU PROFESORI

O caracteristică interesantă a noului site este spațiul dedicat pentru cadrele didactice. Pornind de la scenarii de învățare pregătite, până la MOOC-uri, de la diverse aplicații până la tutoriale GIF, Europeana Classroom

Așadar, al doilea compartiment este PROFESORI (Europeana Classroom)–selecția resurselor educaționale utilizând cultura digitală
 - oferă o mare varietate de resurse și instrumente pentru a ajuta cadrele didactice să aducă moștenirea culturală în procesul educaţional
- prezintă multiple resurse  pentru diferite discipline - istorie, arta plastică, muzică, știință, limba straină și multe altele.



Structura
· Repere
· Scenarii de învățare - predare
· Participă și co-crează cultura
· Resurse Historiana
· Subiecte prezentate în Europeana cu resurse de învățare
· Aplicații și jocuri
· Instrumente de instruire
· Videouri

III UN WEB-SITE MULT MAI RAPID (navigare/căutare)

Noul web-site Europeana oferă diverse modalități de navigare și descoperire a conținutului. Noile colecții bazate pe entități facilitează mult mai ușor explorarea subiectelor  care vă interesează și descoperirea materialelor noi. De asemenea, au fost extinse opțiunile de filtrare la aceste colecții pentru identificarea mai rapidă a conținutului căutat.


Noua platformă oferă o navigare mult mai rapidă, oferind un acces mai eficient la bogăția patrimoniului cultural din Europeana. Un exemplu excelent este, pagina de căutare actualizată, care nu mai necesită o actualizare între modificările de cuvinte-cheie sau de filtru, ceea ce face ca, experiența de navigare online să fie de 4 ori mai rapidă decât înainte.



CĂUTAREA poate fi realizată din caseta de căutare dn partea superioară a paginii, 

Rezultatele pot fi filtrate după – 
  • Categorii, 
  • Tipul media, 
  • Reutilizare, Pot reutilize,
  • Țara furnizoare, 
  • Alte filtre (limba, agregator, instituția, culoare, orientarea imaginii, dimensiunea imaginii, formatul fișierului)
De exemplu, am căutat - cuvântul Bibliotecă   (library)
Și am primit 11,980,880 de Rezultate:



Am aplicat filtrul – Imagini – și am primit: 1,678,069 de Rezultate https://www.europeana.eu/ro/search?page=1&qf=TYPE%3A%22IMAGE%22&query=library&view=grid
Am aplicat filtrul Putem reutilza – și am primit: 592,551 de Rezultate

PERSPECTIVELE dezvoltarii platformei Europeana   

Echipa Europeana a anunțat că în lunile următoare, vor fi aduse îmbunătățiri suplimentare pentru noul web-site. Se va continua dezvoltarea colecției de ziare și introducerea unei funcții care va permite căutarea în ediții individuale ale ziarelor pentru fiecare număr, precum și evidențierea numărului de rezultate și pagini individuale în baza cuvintelor-cheie.

De asemenea, vor fi extinse colecții de entității, odată ce vor fi stabilite relații mai puternice între mii de artiști, muzicieni, ingineri și figuri istorice descrise în Europeana.

VIDEO



Mai mult

Pentru a afla mai multe despre Europeana și modul în care vă puteți implica, accesați  si Blogul Europeana Pro. care reprezintă o sursă utilă de informații și noutăți pentru toți cei implicați cu EUROPEANA  și pentru profesioniștii din lumea întreagă interesați de digitizarea patrimoniului cultural
https://cpescmd.blogspot.com/2020/03/platforma-europeana-pro-actualizata.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu