Faceți căutări pe acest blog

Portal de date deschise al UE

Portal de date deschise al UE (EU open data portal)   Hub-ul de date al Uniunii Europene

Portalul de date deschise al UE oferă un singur punct de acces la o gamă tot mai mare de date deținute de instituțiile UE, agențiile și alte organisme.


 Prin asigurarea unui acces liber și ușor la date, portalul are scopul de a pune la dispoziţie potențialul său economic, pentru a ajuta la promovarea transparenței și responsabilității instituțiilor și altor organisme ale UE, precum și de a promova implicarea socială.  

http://open-data.europa.eu
Oricine poate căuta cu ușurință, explora, accesa link-uri, descărca și reutiliza datele pentru scopuri comerciale sau non-comerciale, datorită unui catalog care utilizează metadate comune.


Ce conţine portalul?

Portalul vă pune la dispoziţie un catalog de metadate care oferă acces la date produse de instituţiile UE şi de alte organisme ale acesteia. Pentru a putea fi uşor reutilizate, aceste metadate se bazează pe reguli comune de codare şi pe vocabulare standardizate.
 
Secţiunea Date interconectate.

Datele interconectate (linked data) sunt o modalitate standard de reprezentare a datelor pe diverse teme. Publicarea datelor interconectate le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a pune în legătură informaţii din diverse surse și de a realiza astfel aplicaţii noi și inovatoare. De exemplu, o aplicație ar putea combina informațiile referitoare la sectoarele economice dominante, emisiile poluante și instituțiile de învățământ, pentru a vă ajuta să alegeți locul în care doriți să vă stabiliți împreună cu familia dumneavoastră.

Pentru a veni în sprijinul acestui standard, Portalul de Date Deschise pune la dispoziţie metadatele din catalog sub formă de date interconectate. De asemenea, am publicat multe seturi de date sub această formă și vom continua să mărim volumul datelor accesibile prin intermediul acestui portal.
 
Secţiunea Aplicații.
 
Seturile de date pe care le puteţi accesa prin intermediul Portalului de Date Deschise al UE conţin date brute. Deoarece pot fi greu de citit în acest format, pentru vizualizarea şi utilizarea lor se utilizează anumite aplicaţii. Descoperiţi potenţialul datelor deschise ale UE cu ajutorul aplicaţiilor create de furnizorii de date: a se vedea galeria de mai jos. 

Cum pot fi reutilizate datele?

În principiu, puteţi reutiliza datele gratuit, cu condiţia menţionării sursei (a se vedea avizul juridic).Pentru un număr restrâns de date există unele condiţii specifice cu privire la reutilizare, legate în special de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale terţilor. În paginile care conţin datele respective figurează un link către aceste condiţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu