Faceți căutări pe acest blog

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Registrul daunelor

tradaptare bnrm.md
Agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022, a schimbat fața Europei și a avut un impact profund asupra Consiliului Europei.

Încă de la începutul agresiunii militare a Rusiei, Consiliul Europei a mobilizat toate instrumentele disponibile pentru a asigura responsabilitatea deplină a Federației Ruse pentru încălcările drepturilor omului și pentru încălcări grave ale dreptului internațional, precum și pentru acordarea de compensații victimelor agresiunii ruse.


Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei,
creat în cadrul Acordului Parțial Extins al Consiliului Europei, reprezintă primul pas către un mecanism internațional de compensare. 

Registrul a fost creat în cadrul Summitului Consiliului Europei din Reykjavik, Islanda, în perioada 16-17 mai 2023. 





Până în prezent, 43 de țări (inclusiv Republica Moldova) și Uniunea Europeană s-au alăturat Registrului în calitate de membri sau membri asociați.



Registrul daunelor este disponibil aici:


Strucrura

Despre Registru
  • Timeline / Cronologie
  • Mandate și Funcții
  • Membri
  • Conducerea
Despre Revendicări și Proceduri
  • Revendicări și Proceduri
  • Abordate axată pe victimă
  • Politică bazată pe gen
Documente
Noutăți
Întrebări frecvente

La 2 aprilie 2024, #RD4U va fi oficial lansat și astfel va fi posibilă inițierea proceselor de solicitare a compensațiilor pentru daune, pierderi sau distrugeri cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

CONTEXT

Despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić a declarat: "Decizia de a înființa Registrul Daunelor sub egida Consiliului Europei este una istorică. Susținută de o coaliție foarte mare de state membre și non-membre, precum și de UE, este una dintre primele decizii cu caracter legal obligatoriu care să țină Rusia responsabilă pentru acțiunile sale."

Registrul va cuprinde dovezi și reclamații pentru daune, pierderi sau vătămări cauzate tuturor persoanelor fizice și juridice implicate, precum și statului Ucraina, de acțiunile internațional ilegale ale Rusiei în sau împotriva Ucrainei. Este primul pas către un mecanism internațional de compensare pentru victimele acestei agresiuni.

Registrul își va avea sediul la Haga (Țările de Jos), cu un birou satelit în Ucraina. Este înființat pentru o perioadă inițială de trei ani și va servi ca un registru de dovezi și informații despre daune, pierderi sau vătămări cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Prima Conferință a Statelor Părți la Acord a avut loc la 27 iunie 2023 la Strasbourg.

"Registrul trebuie să se bazeze pe date și informații colectate la nivel național, pe teren, în Ucraina. Pentru coerență, acea lucrare trebuie să fie de asemenea centrată pe victime. Cu o metodologie comună bazată pe standardele Consiliului Europei. De aceea Statutul Registrului este clar în ceea ce privește necesitatea unui birou satelit la Kiev, și de ce vom continua să lucrăm strâns cu autoritățile ucrainene. Asigurându-ne că abordarea noastră este complementară și eficientă," a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la deschidere.

"Persoanele vinovate de crime de război - inclusiv crima de agresiune - trebuie să răspundă în fața legii, iar justiția trebuie să fie adusă victimelor, supraviețuitorilor, familiilor celor care nu au supraviețuit și statului Ucraina. Adunarea noastră a subliniat că justiția și responsabilitatea cuprinzătoare pentru agresiune și consecințele sale nu pot fi realizate fără reparații complete pentru daunele cauzate Ucrainei și cetățenilor săi," a declarat Președintele Adunării Parlamentare, Tiny Kox.

"Registrul de Daune reprezintă cel mai valoros rezultat al Summitului de la Reykjavik și întâlnirea de astăzi marchează un moment semnificativ în care începem să luăm deciziile necesare care vor deschide calea pentru operațiunile sale. Această inițiativă are un potențial semnificativ de a aduce justiție și sprijin victimelor agresiunii ruse, și subliniază angajamentul nostru de a menține principiile drepturilor omului, statul de drept și democrația," a declarat Ambasadorul și Președintele Miniștrilor Delegați, Jānis Kārkliņš, în numele Președinției Letone.

Conferința l-a ales pe Reprezentantul Permanent al Regatului Unit, Sandy Moss, în calitate de Președinte, pe Reprezentantul Permanent al Olandei, Tanja Gonggrijp și pe Emil Ruffer, Directorul Departamentului de Drept Internațional, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, în calitate de Vicepreședinți. De asemenea, a desemnat pe Markiyan Kliuchkovskyi (Ucraina) în calitate de Director Executiv.

Înființarea Registrului urmează decizia Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei adoptată la 24 februarie 2023, în prima aniversare a începerii agresiunii militare în masă, nejustificate și provocate împotriva Ucrainei. Face parte dintr-un răspuns mai amplu al Consiliului Europei la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

La 16 martie 2022, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei a decis, într-o mișcare fără precedent, să excludă Federația Rusă din Consiliul Europei în conformitate cu Articolul 8 al Statutului, agresiunea Rusiei fiind în contradicție flagrantă cu idealurile și principiile comune ale statelor membre ale Consiliului Europei și încălcând dreptul internațional.

Consiliul Europei este prima și singura organizație internațională până în prezent care a exclus Rusia din rândurile sale. Excluderea a urmat suspendării drepturilor de vot ale Rusiei în organizație la 25 februarie 2022, ziua de după începerea războiului.

Începând cu 16 septembrie 2022, Rusia a încetat să mai fie o parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului, privând definitiv persoanele aflate sub jurisdicția Rusiei de protecția oferită de Convenție. Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului rămâne competentă să se ocupe de presupusele încălcări care au avut loc înainte de acea dată.

Există în prezent trei cauze în așteptare Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și un caz în așteptare Ucraina și Țările de Jos împotriva Rusiei care se referă la evenimentele din Ucraina de Est, inclusiv doborârea zborului MH17 în iulie 2014, și operațiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie 2022. Există aproape 8.500 de cereri individuale înaintea Curții care par a fi legate de evenimentele din Crimeea, Ucraina de Est și Marea Azov și operațiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie 2022. Există și un caz în așteptare, Rusia împotriva Ucrainei.

Organizația a furnizat, de asemenea, în mod constant consultanță juridică și politică Ucrainei, pregătind experți în investigații și profesioniști care lucrează cu victimele violenței, în special femei, inclusiv prin Planul de Acțiune al Ucrainei dedicat "Reziliență, Recuperare și Reconstrucție" (2023-2026) al Consiliului Europei, cu un buget record de 50 de milioane de euro.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Congresul Autorităților Locale și Regionale au fost, de asemenea, active în abordarea consecințelor agresiunii Rusiei și în sprijinirea Ucrainei și a poporului său.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu