Faceți căutări pe acest blog

Statistici penale anuale



Statisticile penale anuale ale Consiliului Europei au fost create de Consiliul Europei în 1983. Studiul SPACE este realizat în numele Consiliului Europei de către Universitatea din Lausanne. Studiul SPACE I conține informații despre 46 din cele 52 de administrații penitenciare din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (a se vedea rezumatul în limba franceză). Studiul SPACE II conține informații privind 46 din 52 de servicii de probațiune.

Portalul web oferă informații structurate:
NOUTĂȚI


Sunt afișate informații despre ultimele date statistice, rapoarte, constatări, evaluări și alte documente sau publicații recent apărute. Titlurile sunt însoțite de link-uri la documentele respective, care pot fi descărcate sau consultate online pe Pagina proiectului.


SPACE I 

Compartimentul oferă 
Afișează și oferă acces la
Date statistice anuale, cu situația la 1 ianuarie, a numărului persoanelor aflate în penitenciare pe țări și, pe final, sunt expuse 
Regulile penitenciare Europene, adoptate de Consiliul Europei.

Populațiile instituțiilor penale, Proiectul SPACE I, a fost creat de Consiliul Europei în 1983 și încă există în prezent. Scopul său este de a prezenta date comparabile privind populațiile instituțiilor penale din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Începând cu sondajul din 2004, chestionarul SPACE I include o serie de elemente concepute pentru a clarifica precis persoanele care sunt incluse în statistici în fiecare țară (de exemplu, unele țări includ persoane care își execută sentința sub monitorizare electronică sau într-o unitate specială pentru deținuții dependenți de droguri sau cu probleme mentale, în timp ce altele nu le numără). Răspunsurile la aceste elemente sugerează că comparațiile transnaționale ale ratelor populației din închisori trebuie efectuate cu prudență, deoarece categoriile incluse în numărul total de deținuți variază de la o țară la alta. Același lucru este valabil și pentru comparațiile transnaționale ale deceselor și sinuciderilor din instituțiile penale, precum și ale personalului care lucrează în instituțiile penale. Chestionarul SPACE I este actualizat periodic pentru a-l adapta la cele mai recente modificări în sistemele penitenciare europene.

Pentru a crește fiabilitatea sondajului și a permite comparații mai precise între statele membre ale Consiliului Europei, chestionarul SPACE este revizuit în fiecare an.

Până în 2016, cifrele privind populația închisorilor (stoc) și personalul penitenciar erau referitoare la data de 1 septembrie a anului de referință, în timp ce numărul anual de intrări în instituțiile penale (flux), numărul total de zile petrecute în ele și incidentele (evadări, decese și sinucideri) se raportau la anul precedent.

În 2018, au fost introduse unele modificări: Chestionarul a fost complet restructurat și reorganizat.
Data de referință pentru indicatorii de stoc este 31 ianuarie a anului curent (2018) în loc de 1 septembrie a anului precedent.
Anul de referință pentru datele privind fluxul este anul precedent (2017) în loc de acum doi ani.
Definițiile unor elemente, precum și criteriile de includere și excludere pentru unele categorii, au fost îmbunătățite.
Administrațiile penitenciare sunt rugate să indice în mod explicit dacă definițiile lor se potrivesc celor propuse în chestionar.
Categoria nouă generală de ieșiri include eliberări, deținuți care au murit în instituțiile penale și evadări din instituțiile penale.
Datele privind deținuții care au murit în instituțiile penale exclud deținuții care au murit în afara instituțiilor penale (de exemplu, în timpul unei permisiuni pentru o eliberare temporară).
A fost introdusă o distincție între închisori cu parteneriat public-privat, închisori private și alte facilități private.
Categoria persoanelor aflate sub măsuri de securitate/arest preventiv pentru infractori periculoși include două subcategorii: persoane ținute ca nevinovate în fața instanței și persoane ținute ca fiind total sau parțial vinovate în fața instanței și care au fost condamnate la închisoare.

* * *

SPACE II


Proiectul SPACE II, creat de Consiliul Europei în 1992, colectează informații despre persoanele care execută sancțiuni și măsuri non-custodiale și semi-custodiale. Aceste sancțiuni și măsuri sunt adesea numite alternative la închisoare.

Sondajul nu are ca scop acoperirea tuturor sancțiunilor și măsurilor non-custodiale și semi-custodiale existente. Cele incluse sunt în principal cele sugerate de Consiliul Europei în Regula 15 din Recomandarea nr. R (99)22 privind supraaglomerarea în închisori și inflația populației în închisori, în Recomandarea nr. R (2000)22 privind îmbunătățirea punerii în aplicare a regulilor europene privind sancțiunile și măsurile comunitare și în Recomandarea CM/Rec (2010)1 privind regulile de probațiune ale Consiliului Europei. Majoritatea - dar nu toate - dintre ele sunt sancțiuni și măsuri comunitare (CSM) așa cum sunt definite de Consiliul Europei. Potrivit Recomandării nr. R (92)16 și Recomandării CM/Rec (2010)1, CSM trebuie înțelese ca fiind "sancțiuni și măsuri care mențin infractorii în comunitate și implică anumite restricții ale libertății lor prin impunerea de condiții și/sau obligații. Termenul desemnează orice sancțiune impusă de o autoritate judiciară sau administrativă și orice măsură luată înainte sau în locul unei decizii referitoare la o sancțiune, precum și modalități de executare a unei pedepse cu închisoarea în afara unei instituții penitenciare".

Persoanele care execută o CSM sunt de obicei numite persoane sub probațiune și sunt de obicei plasate sub supravegherea unei agenții de probațiune. Conform Recomandării CM/Rec (2010)1, termenul de probațiune "se referă la punerea în aplicare în comunitate a sancțiunilor și măsurilor, definite prin lege și impuse unui infractor. Aceasta include o gamă de activități și intervenții, care implică supravegherea, îndrumarea și asistența cu scopul includerii sociale a infractorului, precum și contribuirea la siguranța comunității". De asemenea, potrivit aceleiași recomandări, agenția de probațiune "înseamnă orice organism desemnat prin lege să pună în aplicare aceste sarcini și responsabilități. În funcție de sistemul național, activitatea unei agenții de probațiune poate include și furnizarea de informații și sfaturi autorităților judiciare și altor autorități decidente pentru a-i ajuta să ia decizii informate și corecte; furnizarea de îndrumare și sprijin infractorilor în timpul detenției pentru a-i pregăti pentru eliberare și reintegrare; monitorizarea și asistența acordată persoanelor supuse eliberării anticipate; intervenții de justiție restaurativă și oferirea de asistență victimelor infracțiunilor".

SPACE II acoperă numărul de persoane care au fost sub o sancțiune sau măsură comunitară. Aceste informații sunt împărțite în două secțiuni: cifre de stoc (numărul de persoane sub CSM la 31 decembrie a fiecărui an de referință) și cifre de flux (numărul de persoane care au început executarea CSM în timpul anului).

SPACE II nu acoperă măsurile de supraveghere post-închisoare sau de probațiune aplicate infractorilor după ce au executat pedeapsa.

SPACE II nu acoperă sancțiunile și măsurile impuse de dreptul penal pentru minori sau aplicabile numai minorilor.

În sondajul SPACE II, conceptele de "probațiune", "supraveghere a probațiunii" și "sancțiuni și măsuri comunitare" sunt utilizate într-un sens larg pentru a lua în considerare mare varietate a practicilor naționale din Europa. Niciunul dintre aceste concepte nu este folosit într-un sens legal rigid.

Pentru informații, Recomandarea CM/Rec (2010)1 conține mai multe definiții, inclusiv definiții pentru "probațiune" și "agenție de probațiune".

Scopul sondajului este de a aduna și compara, într-un mod fiabil, informațiile furnizate de statele membre ale Consiliului Europei. Pentru a permite comparații la nivel european, statele au fost rugate să adapteze categoriile lor naționale la categoriile propuse de SPACE II. Mai mult, pentru a îmbunătăți validitatea unor astfel de comparații, chestionarul utilizat pentru sondaj a inclus întrebări privind particularitățile sancțiunilor și măsurilor utilizate în fiecare țară și a oferit suficient spațiu pentru comentarii.

*    *    *


Pierre V. Tournier (în prezent director de cercetare la CNRS) a fost responsabil de aceste statistici până în 2001. Din 2002, acestea sunt plasate sub responsabilitatea lui Marcelo F. Aebi (în prezent profesor la Universitatea din Lausanne, Elveția).

Între 1984 și 2006, au fost publicate în Buletinul de Informare Penitenciară (care a devenit în 1992 Buletinul de Informare Penologică și a fost întrerupt după 2006) al Consiliului Europei.

Începând din 2000 și până în 2006, statisticile penale anuale ale Consiliului Europei au devenit disponibile și ca rapoarte individuale, care pot fi descărcate de pe site-ul SPACE. Din 2007, ele sunt disponibile doar ca rapoarte anuale descărcabile de pe site-ul SPACE.

Între 1984 și 1991, au fost numite Statistici privind populațiile penale din statele membre ale Consiliului Europei. În 1992, au primit denumirea de Statistici Penale Anuale ale Consiliului Europei și au devenit cunoscute sub acronimul SPACE (inspirat de titlul în limba franceză - Statistiques Pénales Annuelles du Conseil de l'Europe).

Între 1984 și 1991, statisticile includ doar informații legate de populațiile penitenciare din Europa. În 1992, au fost introduse o serie de întrebări referitoare la sancțiunile și măsurile comunitare în chestionarul utilizat pentru colectarea informațiilor. Răspunsurile la aceste întrebări au fost incluse în Partea a II-a a rapoartelor. În 1997, acestea au devenit o publicație separată. De atunci, seria originală este cunoscută ca SPACE I, iar seria referitoare la sancțiuni și măsuri comunitare ca SPACE II.

Frecvența publicației și conținutul acestor două serii s-au schimbat de-a lungul anilor. În prezent, ambele serii sunt publicate anual.

*    *    *


Această secțiune cuprinde diverse tipuri de publicații, de la studii strâns legate de proiectul SPACE la cele mai generale (de exemplu, recidiva, probațiune).

*    *    *


Această secțiune cuprinde informații complementare pentru cercetători, factori de decizie în politicile publice și publicul mai larg interesat de probleme legate de închisoare și probațiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu