Faceți căutări pe acest blog

UE: baze de date - Identificatorul european de jurisprudență (ECLI)

Ca parte a eforturilor continue de a face sistemul de justiție mai accesibil,  in mai 2016,  Comisia Europeană a lansat un nou motor de căutare - Identificatorul european de jurisprudență (ECLI). Acesta va permite cetățenilor, companiilor, juriștilor și cadrelor universitare să găsească mai ușor informații concrete despre jurisprudența instanțelor naționale și internaționale.

Interfața de căutare a ECLI este un serviciu oferit publicului larg de către Comisia Europeană în colaborare cu furnizorii de jurisprudență participanți. Comisia Europeană a pus la dispoziție acest serviciu pentru a facilita accesul la justiție în context transfrontalier, permițându-le cetățenilor și practicienilor din domeniul dreptului să găsească mai ușor jurisprudența prevăzută cu un ECLI, în conformitate cu Concluziile Consiliului invitând la introducerea identificatorului european de jurisprudență (European Case Law Identifier – ECLI) și a unui set minim de metadate uniforme pentru jurisprudență.

Printr-un acces simplificat la spețele anterioare, persoanele interesate vor putea analiza modul de abordare a unor situații similare.





 Jurisprudența prevăzută cu un ECLI este furnizată fie direct de către instanțele și tribunalele participante, fie de către alte organizații și organisme publice, după cum se indică în sistem.

Motorul de căutare oferă acces la aproximativ 4 milioane de decizii de jurisprudență ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, Oficiului European de Brevete și a instanțelor din 7 state membre (Franța, Spania, Olanda, Slovenia, Germania, Republica Cehă și Finlanda). 

Pentru moment, nu toate statele membre ale UE au introdus standardul ECLI la nivel național. În plus, pentru a fi disponibilă, jurisprudența prevăzută cu un ECLI trebuie să aibă o interconexiune tehnică cu interfața de căutare a ECLI de pe portalul european e-justiție. Se lucrează permanent la extinderea acoperirii serviciului.  

Caracteristicile principale ale ECLI
ECLI este un identificator uniform care are același format, ușor de recunoscut, pentru toate statele membre și instanțele judecătorești din UE. Acesta este alcătuit din cinci elemente obligatorii:
  • „ECLI”: pentru a se marca faptul că este vorba de identificatorul european de jurisprudență;
  • codul de țară;
  • codul instanței care a pronunțat hotărârea;
  • anul în care a fost pronunțată hotărârea;
  • un număr de ordine, de până la 25 de caractere alfanumerice, într-un format care urmează să fie stabilit de fiecare stat membru; se permite folosirea punctelor, dar nu și a altor semne de punctuație.
Elementele sunt separate prin semnul de punctuație două puncte. Un exemplu (inexistent) de ECLI ar putea fi:
ECLI:NL:HR:2009:384425, însemnând decizia nr. 384425 a Curții Supreme („HR”) din Țările de Jos („NL”), din 2009.
Metadate

Pentru a facilita înțelegerea și găsirea jurisprudenței, fiecare document care conține o hotărâre judecătorească ar trebui să conțină un set de metadate, astfel cum sunt descrise în acest paragraf. Aceste metadate ar trebui descrise conform standardelor stabilite prin Dublin Core Metadata Initiative.

Concluziile Consiliului privind ECLI oferă o descriere a metadatelor care pot fi utilizate.
Căutarea are loc în timp real. Cu toate acestea, hotărârile din jurisprudență sunt indexate la intervale regulate (de obicei, zilnic) și, prin urmare, este posibil ca sistemul să nu furnizeze întotdeauna rezultate actualizate privind cele mai recente hotărâri din jurisprudență, chiar dacă acestea au fost deja publicate de către organizația emitentă

 Căutarea simplă

Motorul de căutare ECLI al portalului european e-justiție. 
Acest serviciu vă permite să căutați deciziile/hotărârile juridice cu un identificator ECLI.











Motorul de căutare este disponibil în toate limbile oficiale ale UE, cu excepția limbii irlandeze, iar

utilizatorii vor putea căuta folosindu-se
  • de cuvinte-cheie,
  • țara de referință sau instanța și
  • data deciziei, etc

  Căutarea avansată


Identificatorul european de jurisprudență este găzduit de Portalul e-justiție. Lansat în 2010, acesta din urmă oferă informații privind procedurile legale naționale și europene.

Vezi de asemenea
Portalul internet european e-justiție

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu