Comisia Europeană a lansat un set de Hărți interactive care vor contribui la creșterea gradului de conștientizare și promovare a patrimoniului cultural în Europa.
În luarea sa de cuvânt la Summit-ul privind patrimoniul cultural european de la Berlin, Tibor Navracsics, Comisar pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat:
"Creșterea accesibilității și promovarea moștenirii culturale pentru toți este unul din scopurile primordiale ale Anului European al Patrimoniului. Hărțile – povești vor juca un rol important în acest sens, oferind informații valoroase într-un mod ușor de utilizat. Centrul Comun de Cercetare a dezvoltat deja o serie de instrumente care ne ajută să păstrăm patrimoniul cultural, cum ar fi tehnologiile de scanare 3D care pot fi utilizate pentru site-urile de patrimoniu, precum și materiale inteligente pentru reconstrucția lor. Acum, hărțile – povești interactive vor contribui la deschiderea oportunităților pentru europeni de a explora patrimoniul nostru comun și de a ne implica în protejarea acestuia pentru viitor ".
Hărțile – poveștiri, dezvoltate de Centrul Comun de Cercetare, Serviciul Științific al Comisiei și cel de studiu și cunoștințe, informează într-un mod ușor, accesibil despre mai multe inițiative din Europa legate de patrimoniul cultural.
Acestea includ acțiuni cum ar fi Zilele Europene ale Patrimoniului ( European Heritage Days,), Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural(EU Prize for Cultural Heritage) sau Marca patrimoniului european (European Heritage Label), finanțat de Europa creativă (Creative Europe,), program al UE care sprijină sectoarele culturale și creative.
Site-ul conține, de asemenea, legături către colecțiile digitale ale EUROPEANA(digital collections of Europeana) - platforma digitală a Uniunii Europene dedicată patrimoniului cultural. Această platformă permite utilizatorilor să exploreze mai mult de 50 de milioane de artefacte, cărți, videoclipuri și sunete de la peste 3500 de muzee, galerii, biblioteci și arhive din întreaga Europă.
Aceste hărți vor fi actualizate și dezvoltate, de exemplu, luând în considerare sfaturile tinerilor care explorează moștenirea culturală a Europei prin noua inițiativă DiscoverEU
Structura
1. Anul european al patrimoniului cultural 2018
2. Capitalele europene ale culturii
3. Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în Europa
4. Patrimoniul amenințat în UE
5. Biblioteca digitală a Europei
6.Monitorul Orașelor Culturale și Creative
7. DiscoverEU - 15.000 de tineri de 18 ani vor avea ocazia să călătorească în Europa în această vară
8. Traseele culturale ale Consiliului Europei
Verificați harta și faceți clic pe țară pentru a afla care trasee trec prin diferite zone și explorați punctele de interes din jurul acestora.
Mai mult
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4240_en.htm
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/new-interactive-story-maps-make-europes-cultural-heritage-more-accessible
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu