Faceți căutări pe acest blog

Portalul societății civile

tradaptare bnrm.md 

Consiliul Europei este principala organizație de apărare a drepturilor omului pe continent, care unește guvernele pentru a construi un viitor bazat pe drepturile omului, democrație și justiție. Societatea civilă este un element important al acestei misiuni, și chiar dacă ea întotdeauna a fost importantă, implicarea sa a sporit de-a lungul anilor. În prezent, rolul său a fost consolidat datorită măsurilor adoptate de comun acord de către Statele sale membre.

Scopul Portalului societății civile este de a oferi informații necesare care să faciliteze activitățile cu Consiliul Europei. Această organizație de mari proporții care s-a dezvoltat pe parcursul anilor pare complexă la prima vedere. Dar există numeroase modalități și posibilități pentru societatea civilă și ONG-uri de a se implica - în special pentru ONG-urile internaționale (OING), fiind vorba despre un adevărat parteneriat, de la transmiterea informațiilor către diferite organe cum ar fi Curtea europeană a drepturilor omului sau Comisarul pentru drepturile omului, până la ajutorul oferit organelor de monitorizare în cadrul lucrărilor acestora în diferite țări. De asemenea, portalul 
  • oferă sfaturi despre resursele disponibile și 
  • descrie modalitățile prin care apărătorii drepturilor omului pot cere ajutor dacă sunt amenințate.

Explorând Portalul, pot fi găsite toate informațiile necesare cooperării Consiliului Europei cu societatea civilă în domeniile principale de acțiune care sunt protecția drepturilor omului, edificarea societăților democratice și Statul de drept.

Prin acest Portal, Consiliul Europei invită societatea civilă la edificarea unei Europe mai bune.

Pe pagina principală a Portalului pot fi accesate cele 4 compartimente principale ale Portalului.


1. Activitatea Consililui Europei
2. Care este locul ONG-urilor în lucrările Consiliului Europei
3. Lucrări normative și de monitorizare în cadrul comitetelor
4. Sectorul de coperare a Consiliului Europei și a ONG-urilor

Accesând harta Portatului pot fi descoperite toate celelalte compatimente, accesibile de pe bara superioară a Portalului și subdiviziunile acestora.







DREPTURILE OMULUI, cel mai vast și complex compartiment, având în vedere că Consiliul Europei este principala organizație de apărare drepturilor omului de pe continent, care în această misiune crucială se sprijină pe cel mai important tratat juridic al său, Convenția europeană a Drepturilor omului, și pe lucrările Curții Europene a Drepturilor Omului.

Dar, nelimitându-se la acestea, Consiliul Europei a elaborat mijloace specifice pentru protecția grupurilor vulnerabile: copii, femei, romi, minorități, migranți. Organizația s-a angajat să oprească violența împotriva femeilor, să asigure egalitatea între femei și bărbați, să combată contrafacerea medicamentelor și să vegheze ca condițiile de muncă și depturile sociale să fie echitabile și accesibile. De asemenea, este important ca apărătorii drepturilr omului să poată lucra în mod independent, fără a fi hărțuiți, ca jurnaliștii să-și poată realiza reportajele fără presiune, ca deținuții și alte persoane private de libertate să nu fie supuse torturii și ca tehnologii de tipul inteligenței artificiale sau colectării de date să nu ne încalce drepturile.





Societățile corecte și prospere trebuie să respecte preeminența dreptului: ele trebuie să aibă o justiție clară și transparentă, procese echitable și independente, și garanții pentru ca fiecare să fie tratat în mod egal în fața legii.

Consiliul Eropei a creat numeroase instrumente pentru ca aceste principii să devină o realitate în toată Europa, ajutând țările să le implementeze și să administreze sisteme juridice și judiciare care reflectă necesitățile propriilor cetățeni.

Concomitent, sunt desfășurate activități zi-de-zi pentru combaterea criminalității care n afectează pe toți și nu știe de frontiere, cum ar fi corupția, spălarea banilor, traficul de ființe umane, conrtafacerea medicamentelor și altor produse medicale și criminalitatea cibernetică.

Garantarea condițiilor decente de detenție, crearea condițiilor sigure, incluzive și echitabile în sport și găsirea de soluții la provocările pe care le reprezintă drogurile și alte stupefiante sunt de asemenea aspecte esențiale pentru crearea societăților echitabile.


DEMOCRAȚIA 


Din momentul când un buletin de vot este aruncat în urnă și până la modalitatea în care sunt luate deciziile în cadrul colectivităților, o democrație eficientă și incluzivă constituie baza societăților prospere.

Democrația nu poate supraviețui fără alegeri libere și echitabile, mass-media libere de orice influență exterioară, o populație bine informată și posibilitatea pentru fiecare de a participa, indiferent de originea sa sau limba pe care o vorbește.

Anume acestea sunt elementele cărora Consiliul Europei s-a angajat să le ofere protecție în cadrul lucrărilor sale care vizează apărarea democrației, care încurajează cetățenii să participe la alegerile care sunt făcute pentru ei și care protejează mediul ambiant și patrimoniul astfel încât fiecare să poată profita de ele.

Democrația este sinonimul participării: societatea civilă și ONGurile stau la baza unei părți considerabile a activității noastre și sunt motorul Forumului mondial pentru democrație, Centrului Nord-Sud pentru interdependență mondială și a sectorului pentru tineret din cadrul Consiliului Europei.

 GRANTURI ȘI RESURSE

Consiliul Europei oferă două tipuri de graturi: granturi pentru proiect, care finanțează o acțiune concretă, și granturi operaționale, a căror durată de obiecei nu depășește douăsprezece luni consecutive.
Subvnțiile trebuie să ajute beneficiarii să-și atingă obiectivele și să contribuie la promovarea valorilor sau politicilor Cosiliului Europei.

Procedura de oferire a granturilor are la bază principiile de transparență, neretroactivitate și non-cumul, lipsa scopului lucrativ, de cofinanțare și de nediscriminare.

Lista organizațiilor care au beneficiat de granturi poate fi consultată pe un portal dedicat.

Fondul european pentru tineret acordă granturi organizațiilor non-guvernamentale de tineret pentru susținerea proiectelor internaționale, naționale sau locale relative la prioritățile sectorului de tineret al Consiliului Europei, sau însăși a unei organizații de tineret. Mai multe detalii la acest subiect ot fi găsite în compartimentul respectiv.

Sectorul pentru Romi și Călători  acordă granturi ONG-urilor romilor și pro-romilor petru gestionarea școlilor politice a romilor în multe State membre. Programele comune între Uniunea Eurpeană și Consiliul Europei « Consolidarea capacităților la nivel local pentru integrarea Romilor (ROMACT) » și « Promovarea bunei guvernări și autonoizării Romilor la nivel local (ROMACTED) » cuprind programe de microfinanțare a proiectelor locale de integrare a Romilor, precum și pentru coectivitățile locale și/sau pentru ONG-urile locale ale Romilor.

O versiune printată a Portalului o constituie broșura Conlucrând cu Consiliul Europei: un Ghid practic pentru societatea civilă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu