Faceți căutări pe acest blog

Un nou website CoE  privind Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică 


Departamentul pentru Educație al Consiliului Europei a lansat un nou site web privind Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică (CRCCD).



https://www.coe.int/en/web/reference-framework-of-competences-for-democratic-culture

Proiectarea site-ului a fost elaborată în baza celor 3 volume ale cadrului de referinţă privind competenţele pentru cultura democratică.




Scopul site-ului
este de a sprijini factorii de decizie în domeniul educației și practicienilor din toată Europa în implementarea CRCCD prin furnizarea de informații complete privind cadrul și punerea la dispoziție a tuturor instrumentelor, materialelor și referințelor cheie de pe un site web dedicat.

CRCCD este un instrument de politică, precum și un instrument practic pentru toate nivelurile de învățământ: pornind de la şcoala preșcolară, școala primară și gimnazială şi ajungând până la treapta de învățământ superior, inclusiv educația adulților și educația profesională.

CRCCD poate fi folosit de sistemele de învățământ
  • pentru a capacita tinerii cu toate competențele necesare pentru a lua măsuri privind apărarea și promovarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept, 
  • pentru a participa eficient la o cultură a democrației și 
  • pentru a trăi pașnic împreună cu alții în societăți diverse.
STRUCTURA

Noutățile 



Despre Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică 



Cadrul de referință al competențelor pentru cultură democratică (în continuare, Cadrul de referință) este destinat utilizării de către specialiști din toate sectoarele sistemelor de educație, de la învățământul preșcolar la învățământul primar și secundar și până la învățământul superior, inclusiv educația adulților și învățământul profesional. Cadrul de referință oferă o abordare sistematică a proiectării predării, învățării și evaluării competențelor pentru cultură democratică (CCD) și a introducerii acestora în sistemele de educație într-un mod coerent, complet și transparent pentru toți cei interesați. În centrul cadrului de referință se află un model al competențelor care trebuie să fie dobândite de cursanți pentru ca aceștia să participe efectiv la o cultură a democrației și să trăiască pașnic alături de alți oameni în societăți democratice diverse din punct de vedere cultural. Cadrul conține de asemenea descriptori pentru toate competențele modelului.

Informațiile  sunt furnizate în trei secţiuni.  


Prima parte este intitulată „CFCCD: context, concepte şi model de competenţe”.


Aceasta începe cu o prezentare a contextului cadrului și a lucrărilor anterioare ale Consiliului Europei relevante pentru acesta, apoi trece la explicarea conceptelor și a presupunerilor teoretice care stau la baza cadrului. Aceste explicații sunt urmate de o descriere a modelului de competențe.

A doua parte  Descriptori de competențe

se concentrează pe descriptori într-un mod mai detaliat. Descrie modul în care au fost dezvoltate și oferă o listă completă a tuturor descriptorilor.





A treia parte -  .Recomandări pentru implementare

oferă orientări cu privire la modul în care cadrul poate fi implementat în sistemele de învățământ. Începe cu trei documente care discută despre utilizarea modelului și descriptorii în trei etape ale planificării educației, în ordinea pe care ar trebui să o ia: elaborarea programelor de învățământ, planificarea pedagogiei și proiectarea evaluării. Acestea sunt urmate de documente suplimentare, tratează modalitățile în care cadrul de referinţă poate fi utilizat în formarea cadrelor didactice, și modul în care acesta poate fi pus în aplicare folosind o abordare „la nivelul întregii școli“. 

Următoarele două documente (care vor fi puse la dispoziție la începutul anului 2020) explorează, respectiv, rolul limbii în educaţie şi educarea limbajului în promovarea competențelor elevilor pentru cultura democratică și modul în care cadrul de referinţă poate fi implementat în învățământul superior. Documentul final discută despre modul în care Cadrul este relevant pentru abordarea unei probleme sociale și politice de presare, și anume construirea capacității de rezistență la radicalizare care duce la extremism violent și terorism.

Informațiile din cadru se încheie cu un glosar al termenilor-cheie și o listă de sugestii pentru lecturi suplimentare.


Glosarul  în limba româna este disponibil  in Volumul 1 http://cpescmdlib.blogspot.com/2019/04/coe-e-publicatii-recente-cadrul-de.html

Implementare 


1.      Orientare pentru implementare,
2.      Rețea de consilieri în politica educației (EPAN),
3.      Rețeaua de școli democratice,
4.      Cooperare și consolidarea capacităților


Resurse 




  1. Volumele CFCCD,
  2. Portofoliile CFCDC,
  3. Instrument de autoreflexiune a profesorului,
  4. Compendiu de resurse,
  5. Site-uri web utile,
  6. Texte oficiale


Informații suplimentare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu